2017 november 23

Rekordnära leverans av betongen till Sthlm New

När Skanska etablerar en ny kontorssatsning i Hammarby Sjöstad i Stockholm så är Betongindustri med och levererar till flera delar i projektet. Med en rekordkort transportsträcka blir det en märkbart låg miljöpåverkan i betongleveranserna.

Det färdigbyggda Sthlm New Creative Business Spaces (Stockholm New) kommer att bestå av sju byggnader om totalt 100 000 kvadratmeter kontor och rymma mer än 6 000 arbetsplatser.

De sju byggnaderna får alla sin egen karaktär. Den mest framträdande är Sthlm 01 som sticker upp med sina 27 våningar. Betongindustri levererar betong till den och två andra byggnader samt tunnelbaneuppgången Mårtensdal.

Betongindustris Hammarby-fabrik ligger precis där området etableras och byggnationerna pågår – det rör sig bara om ett tiotal meter emellan. 

Mattias Sörelind. Mattias Sörelind, försäljningschef.
Mattias Sörelind, försäljningschef.

– De korta transportsträckorna är en stor fördel ur miljösynpunkt för projektet. Våra bilar behöver inte ens lämna fabriksområdet för att leverera betongen, berättar Mattias Sörelind, försäljningschef för Betongindustri Stockholm och Uppsala.

Fabrikens hamnnära läge gör dessutom att Betongindustri effektivt tar in ballasten till betongen direkt med fartyg till fabriken. Varje fartygslast med ballast ersätter omkring 100 lastbilstransporter.

Betongarbetena som bland annat innefattar gjutning av valv och bottenplatta har startat och kommer att pågå till mitten av 2019.

Bilar, Hammarby. Betongindustris Hammarby-fabrik. Byggarbetsplatsen som skymtar i bakgrunden är Sthlm New.
Betongindustris Hammarby-fabrik. Byggarbetsplatsen som skymtar i bakgrunden är Sthlm New.
 
Sthlm-new-1. Byggnaden Sthlm 01.
Byggnaden Sthlm 01.
Sthlm-new-2.