Sveriges första 3D-printade betonghus utvecklas tillsammans med Betongindustri

På Betongindustris mark i Tumba i södra Stockholm har Sveriges första 3D-printade hus i betong nyligen färdigställts.

- Utan Betongindustri hade detta varit mycket svårt att genomföra, säger Tobias v. Haslingen, vd och medgrundare på utvecklingsbolaget Concrete Print, som började arbetet redan 2018. 

Trots många utmaningar tror Tobias v. Haslingen 3D-printade hus har en ljus framtid.

Det 3D-printade huset blev klart i juni i år och är visserligen bara 24 kvadratmeter stort, men ska rymma allt vad man kan behöva: vardagsrum, sovrum, kök med hall och badrum innehållande duschutrymme och plats för handfat och toalett. 

Huset består av dubbelväggar som är 50 mm tjocka och med ett utrymme emellan som ska fyllas med isolering. Inredning, fönster och dörrar planeras att 3D-printas av andra företag. 

3D - en snabb metod 

- Effektiv tid har det tagit ungefär 28 timmar att skriva ut huset, men det beror på att vi blandar betongen manuellt. När processen är industrialiserad så räknar jag med att man skriver ut ett liknande hus på omkring 12 timmar, berättar Tobias v. Haslingen. 

Det som kvarstår är dock tak, som kommer göras på konventionellt sätt. När det är gjort är tanken att huset blir ett visningsobjekt inför kommande marknadsföring och demonstration av metoden. 

Det har verkligen gått upp och ner, men nu börjar vi närma oss ett läge där vi kan säga att vi har en bra prototyp av 3D-skrivaren, säger Tobias v. Haslingen. I slutet av året har vi en färdig och större prototyp som ska kunna skriva ut 15 meter brett, 20 meter långt och 10 meter högt. 

Fler exempel i Europa 

Det finns redan ett fåtal 3D-printade hus som är utskrivna av robotar i Europa. Under hösten 2020 har till exempel ett konsortium av företag från Tyskland gjort utskrifter av hus i Beckum i Tyskland, till vilket HeidelbergCement – koncernen, som Betongindustri tillhör, har levererat betong.

Del av huset. I detta fall duschutrymmet.

Men huset i Tumba är det första i sitt slag i Sverige.

- Förutom att Betongindustri har varit behjälpliga med mark, material och utrustning så har de också hjälpt till med sin betongkompetens och jag har även haft kontakt med Doktor Jennifer Scheydt på HeidelbergCement, som har jobbat med det tyska projektet, vilket också varit utvecklande, säger Tobias v. Haslingen med påtaglig entusiasm.

ConcretePrints nuvarande 3D-skrivare klarar av att skriva ut i dimensionen 9 meter långt, 4,2 meter brett och 2,5 meter högt, men för att kunna industrialisera och sälja konceptet krävs alltså en större skrivare - samt mer utveckling av mjukvaran.

-  Ja, även om 3D-skrivare och tillhörande mjukvara funnits ett tag så behöver vi utveckla mjukvaran vad gäller utskrift i betong, det kräver en egen programmering som vi också håller på med, men det kommer vi lösa, säger Tobias v. Haslingen.

Så vad har varit svårast under utvecklingen? 
- Att hitta rätt betongblandning, skulle jag säga. Det är som att balansera på en smal knivsegg. Det är väldigt små marginaler för att det hela inte ska tippa över. Det gäller att få ihop rätt konsistens så att betongen flyter bra i skrivaren, men samtidigt härdar tillräckligt fort och inte flyter ut.

Men alla delar hänger ihop – betongblandning, skrivarhuvud, mjukvara och skrivaren. Det är ett systemsamband som man måste få ihop, avslutar Tobias v. Haslingen.   

Betongindustris del 

- Det pratas mycket om digitalisering i byggbranschen, men det här projektet är verkligen ett konkret exempel och vi vill vara med i framkant och driva utvecklingen, säger Per Berglund vd för Betongindustri. 

Hur ser framtiden ut?
- Det är svårt att sia om marknaden och om hur affärsmodellen kommer utvecklas, men att det finns stor potential i detta är helt klart. Två tredjedelar av tiden som går till gjutning handlar om förberedelser och formbyggande. Kan man kapa delar av den så finns mycket att vinna, säger Per Berglund och lägger till: Dessutom blir 3D-utskrivna hus mer resurseffektiva med mindre spill, så där finns det också effektivitetsvinster.

Fakta om huset

  • Yta: 24 kvadratmeter
  • Totalt printat: 2,7 kilometer betong fördelat på 126 lager som är cirka 50 mm breda
  • Total printtid: 28 timmar
  • Totala antalet printdagar: 13 dagar (målet var ca 15 lager per dag)
  • Materialkostnad: cirka 32 000 kr
  • Väggar: Dubbelväggiga 50 mm breda med ett utrymme innanför som fylls med isolering men även armering och framtida el- och VVS-infrastruktur
  • Tak och betongsula: Printas inte i dagsläget utan påförs på konventionellt vis
  • Komplimenterande objekt: Fönster, dörrar och viss inredning som garderober 3D-printas av externa samarbetspartners 

Fördelar med 3D-printade betonghus

  • Kortare byggtid
  • Lägre kostnader
  • Mer energieffektivt
  • Minskad materialåtgång
  • Färre transporter till/från byggplatsen
  • Inga formväggar  

Samlade artiklar från vår kunskapsbank. Välkommen!
 

Allt om betong

3D-printat hus i Tumba. Översiktsbild.

Närbild 3D-printat hus i Tumba. Mellanrum som ska rymma bl a isolering

Demonstration av 3D-hus i Tumba. Tobias v. Haslingen, vd och medgrundare på utvecklingsbolaget Concrete Print demon

3D-printat betongfläta. Man kan även 3D-printa i flätmönster.

Närbild 3D-printat hus i Tumba. Mellanrum som ska rymma bl a isolering

3D-printat hus i Tumba. Fönster. Den välvda fönsterbågen ska 3D-printas av annan leverantör.

3D-printat hus i Tumba. Med skrivarhuvud.. Tobias v. Haslingen, demonstrerar skrivarhuvudet.